Hráčky slovenskej kadetskej reprezentácie v softballe sa zúčastnili na turnaji PONY LEAGUE 2017 na pražskej Krči 14. -16.4.2017.  Tento turnaj je pre hráčky prvým prípravným turnajom vonku, na ME v Ostrave. Tohtoročná Krčanda bola organizovaná pre hráčky narodené v novom tisícročí, preto bol náš tým jedným z najmladších.

Minuloročný turnaj bol pre nás prvým turnajom novovzniknutého tímu. Vtedy sme obsadili 12. miesto zo 16 zúčastnených. Tohtoročný cieľ bol jednoduchý: nabrať nové skúsenosti a zdokonaliť sa v tom, čo už sme vedeli. Brali sme to ako prípravu a skúšky hráčok na jednotlivých postoch.

V skupine sme bojovali proti London Mets, Eagles Green a Joudrs starším kadetkám. Náš cieľ bol obsadiť 3.miesto v skupine, ktoré by nám zaručovalo 1 zápas navyše.  V prvom zápase, v piatok ráno, sme hrali proti ostrovankám. Rýchlo sme sa dostali do vedenia 2:0 a Angličankám robil problém Dankin nadhod. Postupne sme zvyšovali tlak a dostávali  bežcov do skórovacích pozícií. Po bežeckej chybe hráčky na tretej méte, idú Angličanky do útoku. London Mets  postupne obsadzili méty a bodovali. Erika sa blysla fantastickým autom z ľavého poľa príhodom na domácu métu. Pri dvoch autoch a stave 2 : 1  naše pole chybuje, Angličanky bodujú a my prehrávame 4 : 2. Aj toto je softball !

Podvečer sme hrali proti domácim (Eagles Green). Tentoraz išla do kruhu Hana, naše dievčatá prekvapujú a vyhrávame 4 : 2. Po tejto výhre začíname kalkulovať ako byť na treťom mieste v skupine, ktoré by nám zaručovalo zápas navyše. Po všetkých možných výpočtoch sme prišli na to, že nemôžeme od Joudrs (favorita skupiny, ktorý Eagles porazili 14:2) dostať veľa bodov.

Ako ľahko sa nám to hovorilo, tak ťažko sa to plnilo. Dievčatá boli síce vyspaté do krásy, počasie bolo krásne a zistili sme, že Eagles porazilo Londýn 10:4. Náš plán bol postavený na silnej obrane. Hana v kruhu čaruje a aj útok robí divy. Tím sa dostáva do vedenia a vyhrávame 3:2. A vďaka tomuto úžasnému výsledku sme sa stali víťazom celej skupiny. Poobede sme sa stretli s ruskými dievčatami. Po prvom útoku sme viedli 3:0. Avšak obrana robí chyby a Rusky otáčajú na 4:3. Aj napriek záverečnému tlaku sme nedokázali s výsledkom už nič urobiť. Po zápase dostávame veľkú pochvalu od oboch rozhodcov pre Hanku aj Kiku (aj takéto ocenenia potešia mladučké športové dušičky našich hráčok). Touto prehrou sa dostávame do skupiny  5. – 8.miesto.V nedeľu ráno náš tým hral proti silnejším Eagles White. Dievčatá z Prahy asi ešte spali, keďže sme po druhej zmene vyhrávali 8:0. Nakoniec sme zápas vyhrali 9:6. Vyhratý zápas nás dostal do boja o piate miesto, s našimi „priateľkami“ z Ostravy. Zápas bol prerušený kvôli veľkej zime a dažďu. Naše dievčatá boli už tiež dosť unavené. Prehrali sme zápas s Arrows 1:8 a obsadili pekné 6. miesto.

Tento turnaj mi ukázal, ktorá hráčka na čo má. Ako hráčsky, tak aj psychicky. Môj obdiv patrí Kike, ktorá odčupela všetkých šesť zápasov. Prekvapila ma Zuzka, ktorá sa našla na tretej máte a aj napriek zraneniu sa pýtala do hry a hrala veľmi dobre. Sabina Špaleková na 1.méte nesklamala, blysla sa aj zaujímavým luftom. Dúfam, že keď sa jej zahojí prst, uvidíme ju aj na pálke. Na druhej  méte spoľahlivo zahrala Karolína Chladecká. Videli sme aj 2 ryby. Obavu mi ale robí post tretej méty. Skúšali sme tam viaceré hráčky, niektoré tam boli stratené, niektoré sa našli. Na spojke bola Hana Rudohradská bezkonkurenčná, takisto aj v útoku. Danka Drgoňová zahrala bez väčších chýb, nesmie sa však báť Sabiny na 1.méte. Neviem, prečo mladé hráčky pohŕdajú zadným polom. Ja si myslím, že tam musia hrať hráčky behavé, s dobrou rukou, ktoré vedia čítať hru. Najlepšie sa v zadnom poli ukázali Erika Deáková, Tereza Köpplová a Lujza Čambálová. Všetky dievčatá ale musia na sebe viac pracovať. Sú mladé a zbierajú skúsenosti. Práve 2.kadetská česká liga bude to, kde ma o tom môžu presvedčiť. Doma sme nechali 3 hráčky, ktoré môžu o Ostravu zabojovať. Na prípravu máme ešte dva a pol mesiaca.

 V drese Slovenskej republiky sa predstavili: Kika Bohunická, Saša Bohunická, Danka Drgoňová, Zuzka Prochyrová, Erika Deáková, Tereza Köpplová, Aneta Šmičková, Denisa Velická, Katka Dudášová a Lujza Čambalová z Trnavy. Hana Rudohradská, Karolína Chladecká, Sabina Špaleková, Lucka Hrušková a Terka Csomorová z Apolla Bratislava.

Roman Rampáček, hlavný trénerPraha 2017