V januári 2023 sa dvojica reprezentantiek vybrala na rok do susednej Českej republiky v rámci projektu Európskeho zboru solidarity. Ako sa im darí a čo tam robia?


„Ako sme sa dostali do ČR a čo tu vlastne robíme? Minulý rok prišla do nášho klubu ponuka, v ktorej sa písalo o práci s deťmi v Detskom domove mládeži v Českých Budějoviciach a zároveň využiť príležitosť hrať a trénovať v klube Žraloci Ledenice. Náš projekt nájdete pod názvom Európsky zbor solidarity, ktorý je financovaný európskou úniou. Ide o dobrovoľnícku prácu a funguje v rôznych štátoch a v rôznych oblastiach.


Našou náplňou je práca s mládežou na rôznych krúžkoch, táboroch či akciách, ďalej je to administratíva, tvorenie a príprava na jednotlivé udalosti. Najlepšia časť našich dní je však práve tá softballová. Navštevujeme 5 softballových krúžkov na dedinách. (Lišov, Nedabyle, Střížov, Srubec a Nové Hodějovice.) Taktiež sa podieľame 2x v týždni na trénovaní dievčat v klube Žraloci Ledenice a naše vlastné tréningy máme 3-4 x do týždňa. Náš pobyt tu, je vzácna príležitosť a my sa snažíme vyťažiť z lepších podmienok a trénerov pre softball ako u nás na Slovensku.

Keďže sme obe nadhadzovačky, tak tréningový proces je zameraný hlavne na nadhod. Pomoc dostávame od skúsených trénerov Michala Trtílka a Jaroslava Korčáka. Zisťujeme, ako funguje telo, mechanika a jednotlivé oblasti v softballe, ktoré sú dôležité pre lepší výkon a napredovanie. Je to naozaj náročné. Občas si musíme doma po tréningu opakovať celý tréning práve teóriou. Pokiaľ jej nerozumieme, nedokážeme ju preniesť do praxe. Mentalita je tu úplne iná a my sa snažíme do nej postupne dostávať.

Práve procesom v ktorom sa nachádzame, sme sa pripojili k B-tímu Žraloci Ledenice, s ktorým hráme 3. Českú ligu žien a v nej hádžeme všetky zápasy. Spoluhráčky máme úžasné! Priateľsky nás prijali a oslovujú nás „sestry“ , čo nám umožňuje cítiť sa ako doma.


Každý deň prináša niečo nové. Práca s deťmi je veľmi zážitková a zábavná. Už sme tu nejaký čas a tých zážitkov je tak veľa, že už ani nevieme, ktorý je krajší. Vnímame ten rozdiel, keď robíme v živote niečo, čo nás nebaví a naopak čo nás baví. Chceme z tejto skúsenosti vyťažiť a nadviazať na ňu v budúcnosti. Už teraz vieme, ako sa bude ťažko odchádzať z prostredia, v ktorom sa nachádzame. Či už sú to ľudia v DDM(Dom detí a mládeže), koordinátorka Janka, riaditeľka DDM a tiež naša trénerka Hanka Korčáková alebo práve ľudia zo softballu. Práve vďaka ním je náš pobyt v ČR tak výnimočný a my si ho môžeme užívať plnými dúškami. Dobrovoľnícka práca prináša omnoho viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Jediné čo potrebujete, je odvaha vyjsť z komfortnej zóny a chuť bežať za novými dobrodružstvami. :-)“

Držíme babám palce, aby si odniesli čo najviac zážitkov a získali nové skúsenosti!