Prinášame ďalšiu správu o našej reprezentácie – tentoraz žiackej na vrcholnom podujatí v tejto vekovej kategórii :

 

III. European Massimo Romeo Youth Trophy – Collecchio 13.-16.8 2014

Presne v strede augusta sa naša žiacka reprezentácia vypravila na III. ročník žiackeho turnaja v Talianskom Collecchiu. Turnaj sa tento rok konal ako oficiálny vrcholný turnaj ESF v žiackej kategórii,  keďže sa nekonajú oficiálne Majstrovstvá Európy. Počas prvých dvoch ročníkov naša reprezentácia skončila na šiestom a piatom mieste.

Treba úprimne povedať,  že pred turnajom sme nemali veľké oči, kedže mnoho hráčok z minuloročného tímu prešlo do vyššej vekovej kategórie a turnaja sa zúčasnilo mnoho hráčok, pre ktoré to bolo prvá skúsenosť s medzinárodným softballom. Vzhľadom na to sme mohli na turnaji  iba prekvapiť a to sa nám nakoniec aj podarilo. Poďme sa,  ale pekne poporiadku pozrieť ako sa tento úspech rodil.

V utorok 12.7. odchádzame o 7:00 z Trnavy plní nadšenia a elánu. O necelú hodinu nato sa stretávame s bratislavskou časťou našej výpravy a dobrodružstvo sa môže začať. Výpravu tvorí 12 hráčok (Kika, Hanka, Iva, Danka, Doris, Kaja, Sabi, Erika, Nikita, Lucka, Saška, Terka), tréneri Aďa Šimorová a Tomáš Híreš, technický vedúci našej výpravy Maťo Rudohradský a 8 rodičov  (mimo iného aj prezident SSA Rišo Bohunický s manželkou a minuloročný tréner žiačkej reprezentácie Roman Rampáček),  na ktorých vynikajúcu podporu sme sa mohli spoľahnúť počas celého turnaja. Čaká nás dlhá – 12 hodinová cesta, cez upršané Rakúsko a talianske Dolomity. Cestu zvládame bez väčších problémov a presne podľa plánu prichádzame okolo 20:30 do hotela. Po krátkej zástavke v hoteli a ubytovaní  sa, odchádzame „omrknúť“ ihrisko, kde sa o 21:30 koná technický meeting. Zbytok výpravy sa autobusom presúva do hotela a naša trénerska trojica ostáva na technickom meetingu. Po skončení meetingu si v dobrej nálade užívame cestu späť na hotel malebnými uličkami Collecchia. Po dlhej ceste sa treba dobre vyspať a načerpať sily na druhý deň, kedy nás čakajú dva ťažké zápasy.

                Streda 13.8.

11:15 Slovensko – Taliansko 1  0:20

                Na úvod turnaja dostávame najťažšieho súpera, prvý tím Talianska a samozrejme vieme, že tento zápas musíme odohrať v prvom rade so cťou. Na nadhode nastupuje naša trojka – Danka Drgoňová, pre ktorú je to doslova krst ohňom, pretože s nadhodom nemá veľa skúsenosti. Talianky od začiatku ukazujú, že softball hrať rozhodne vedia a po sérii hitov ako aj množstve mét zdarma od Danky, ktorá síce bojovala, ale Talianky na ňu boli trochu príliš; svieti na ukazovateli skóre 10:0 bez jediného outu. Nakoniec sa nám podarí dostať sa z obrany za stavu 0:12. Talianska nahadzovačka v dohrávke ukazuje svoje kvality a po troch strikeoutoch ideme znova do poľa. Danka dostáva ďalšiu šancu, ale po 6 pálkarkach bez outu ju strieda Hanka Rudohradská. Taliansky útok sa nám darí zastaviť za stavu 0:20. V dohrávke druhého inningu si Danka aspoň spraví chuť, keď páli jediný hit nášho tímu.

19:30 Taliansko 2 – Slovensko 8:0

                Po úvodnej prehre sa musíme rýchlo oklepať,  pretože večer nás čaká ďalší kvalitný súper tentoraz Taliansko 2. Znova jeden zo zápasov,  v ktorých môžeme iba prekvapiť. Na doske dostáva príležitosť Kika Bohunická. Po rýchlom prvom inningu z našej strany prichádzajú na pálku Talianky, ktoré nenachádzajú odpoveď na Kikine rozumné nadhody a tak po prvom inningu držíme veľmi pekný stav 0:0. V ďalšom inningu bohužial nevyužívame zatiaľ najlepšiu šancu na skórovanie a to 2-3 obsadená bez outu a stále tak čakáme na prvý dobeh na turnaji. V dohrávke potom Talianky využívaju svoj tlak a skóre po sérii hitov a nechytených nadhodov narastá na 0:8 v náš neprospech. To bolo ale všetko, čo sme v tomto zápase súperovi dovolili a tak sme sa dostali na pálku v štyroch inningoch. Posledný out zahrali Talianky po nepochopiteľnom rozhodnutí métového rozhodcu, keď je Kika out na tretej méte pre údajný predčasný výbeh, situácia ktorá rekapituluje náš prvý deň, ktorý bol veľmi ťažký.

Po prvom dni je aj napriek dvoj jednoznačným prehrám treba hľadať pozitíva a medzi tie určite patrí fakt, že to najhoršie už máme za sebou ako aj to, že sme dokázali proti Taliansku 2 uhrať dve obrany bez bodu a Kika na nadhode vyzerala veľmi dobre.

Štvrtok 14.8.

9:00 Moscovia Marino – Slovensko 12:2

Na druhý hrací deň sme načerpali nové sily, ktoré budeme potrebovať, pretože hneď o deviatej ráno nás čaká tretí z trojice najťažších súperov, lepší z dvojice ruských tímov – Moscovia Marino. Moskovčanky majú za sebou dve jednoznačné výhry a zrejme si myslia, že s nami to bude tiež také ľahké lenže opak je pravdou. Hneď na začiatku zápasu vyletíme na Rusky a po hite Hanky Rudohradskej a errore na Kiku Bohunickú skóruje Hanka náš prvý bod a vyhrávame 1:0. To však z našej strany ešte nie je všetko a Iva Konečná ďalším hitom posiela Kiku domov a nás do vedenia 2:0. Rusky v prvom inningu ťažko hľadajú odpoveď  na Kikine nadhody a skórujú len jeden bod, čo znamená, že senzačne vedieme 2:1 a za tohoto stavu nebolo ruskéj trénerke Irine všetko jedno. V ďalšom priebehu nás, ale súperky preberajú zo sna, keď po errore a dvoch métach zdarma dostávame trojbodový triple, a následne ešte aj ďalší bod a po 2. zmene prehrávame 2:5.  Žiadne body sme už nedokážeme pridať a Rusky sa v treťom inningu načasujú na Kiku a po sérii trvdých odpalov ukončujú zápas o rozdiel na stave 12:2. V tomto zápase, ale ukazujeme „život“ a určite nám napriek nepriaznivému výsledku dodáva trochu sebavedomia pred najdôležitejším zápasom s domácím Collecchiom. Po tomto zápase využívame voľné chvíle na výlet do aquaparku, kde sa snažíme zregenerovať a načerpať nové sily na zbytok turnaja.

19:30 Slovensko – U.S.G. Collecchio 1:0

                A je to tu! Najdôležitejší zápas na turnaji, pretože po troch prehrách cesta do prvej štvorky vedie práve cez domáce družstvo, ktoré ale ukazuje veľmi dobrú hru,  a preto je pred zápasom s nami pasované za jasného favorita. Na nadhode začína – ako inak naša jednotka Hanka Rudohradská a hneď v prvom inningu to nevyzerá s nami najlepšie, keď sa Hanka trochu pomalšie rozbieha a prvé dve hráčky púšťa na métu. Potom ale prichádzajú chvíle Terky „Doris“ Köpplovej, ktorá hrá svoj prvý zápas na spojke, keď najprv po dobrom zákroku po spolupráci s Ivou zahráva prvý out a po ďalšom BB-čku pri jednom oute a plných métach senzačne chytá tvrdý odpal a zahráva double play na tretej méte, čim zabráňuje istým trom bodom. Táto chvíla nás úžasne zdvihla a napriek tomu, že sme v dohrávke neskórujeme, celý tým ukazuje hlad po dobrom výsledku. V druhom inningu Hanka rieši leadoff single dvomi strikeoutami a stav je tak stále vyrovnaný 0:0. Tretí inning je kľúčovím na ceste k senzačnému víťazstvu. Už sa zdá, že aspoň v jednom inningu nemusíme riešiť zložité situácie, keď prvé dve pálkarky sa nedostali na métu. Potom však prichádza hit, ukradnutá méta a následne ďalší hit po ktorom sa už zdá, že dostaneme pr vý bod. Proti je však Erika Deáková, ktorá nádherným tvrdým a presným príhodom na Ivu Konečnú, ktorá takisto presne prihadzuje na Kiku Bohunickú, ktorá zahráva out na domácej méte a stále držíme stav bez bodov. Hneď na to v našom útoku je Doris prvá, ktorá sa dostáva na métu BB-čkom a kradne druhú métu. Po dvoch strikeoutoch to s nami opäť nevyzerá v útoku dobre, ale Kaja Chladecká páli hit na center, ktorým posúva Doris na tretiu métu a po divokom nadhode Doris dobieha pre prvý bod tohto zápasu, vyhrávame 1:0!!! Je nám jasné, že nám stačí ubrániť dva inningy, ale proti stále hroziacim Taliankam to je veľmi ťažké. Štvrtý inning zvládame relatívne jednoducho, keď vnútorne pole nepripúšťa žiadne chyby. V dohrávke nenachádzame recept na dobre nahadzujúcu súperku a do posledného inningu tak ideme s minimálnym náskokom. Po povinnom striednaní sa na nadhode predstavila Kika Bohunická. Začali sme ďalším vynikajúcim zákrokom v obrane, keď Sabi Špaleková dokázala duchaprítomnosť a po errore Ivy na tretej méte tečovala nepozornú bežkinu mimo méty – 1 out. Ďalšia pálkarka sa už, ale na error dostáva na prvú métu a následne kradne dvojku. Kika,  ale dokáže luxusným changeup-om po krásne odhádzanej pálkarke pripísať na naše konto druhý out po vystátom strikeout. Následne Kika zbiera loptu a po tom ako Sabi loptu chytá na prvej méte a tak zahráva náš posledný out, môže naša radosť prepuknúť naplno. Dokázali sme to!

Druhý deň sa hodnotí veľmi dobre, pretože sme dokázali šokovať úplne všetkých a postup do prvej štvorky máme vo svojich rukách. Proti Collecchiu sme predviedli jednoznačne najlepší výkon na turnaji a to znamená, že keď zajtra dokážeme poraziť Angličanky a druhý ruský tím, môžeme sa tešiť z historicky najlepšieho výsledku na turnaji.

Piatok 15.8.

9:00 London Cubs – Slovensko 8:21

                Posledný deň základnej skupiny nás čakajú zápasy s papierovo najslabšími družstvami, ale veľmi dobre si uvedomujeme, že nesmieme súperov podceniť, aby sa nám nestalo to, čo Collecchiu včera proti nám. Znovu nás čaká ranné vstávanie a zápas s Angličankami od 9:00.

V tomto zápase sme hostia, takže začíname na pálke a po hitoch Kaji a Hanky sa postupne dostávame do vedenia. Hity pridali v prvom inningu ešte aj Iva a Doris a stav je 4:0. V obrane, ale prišla nekoncentrovanosť a podcenenie súpera v našich hlavách, čo súper využil a vyrovnal na 4:4. V ďalšom inningu sme znova na pálke pridali body, tentokrát tri, Kika Bohunická odpaluje trojmétový odpal. Pokračujeme nevýrazným a nekoncentrovaným výkonom v obrane, čo vôbec nepomáha Hanke na nadhode. Po troch našich erroroch Angličanky vyrovnávajú na 7:7. Za tohoto stavu sa trénerka Aďa prehovára dievčatám do duše a náš výkon sa od tohoto okamihu zlepšuje. V treťom inningu po dobrom výkone na pálke si pripisujeme 9 bodov, čo prakticky rozhoduje tento zápas. Konečný stav zápasu sa zastavuje na 21:8, naše dievčatá zaznamenávajú 14 hitov, ale aj katastrofálnych 9 errorov. Uvedomujeme si, že naša hra v obrane sa musí zlepšiť, ak chceme večer poraziť Rusky.

17:15 Slovensko – SC Moscovia 7:4

                Posledný zápas v skupine a posledná prekážka na našej ceste za TOP 4 sú „malé“ Rusky – SC Moscovia. Vieme, že ide o súpera, ktorého máme šancu poraziť, ale zároveň si uvedomujeme, že to s nimi nebude také ľahké ako ráno s Angličankami, s ktorými nám prešiel aj zlý výkon na začiatku zápasu.  Hanka začína v kruhu a v prvom innigu nepripúšťa žiadnu drámu po 1-2-3 inningu. V dohrávke sa dostávame do vedenia po hitoch Kiky a Danky – 1:0. V druhom inningu Hanka znovu takmer bezchybná s dvomi strikeoutami, ale na pálke nedokážeme zveľadiť svoj náskok a tak je to stále iba 1:0. V ďalšej zmene Rusky využívajú naše nepozornosti v obrane, keď zase robíme 4 errory a súper dokáže aj bez jediného hitu otočiť vývoj zápasu na 3:1. V tomto inningu je taktiež zápas na 5 minút prerušený pre dážď, počasie je náročné. Po tímovej porade, sme potrebovali zlepšiť svoj výkon, podobne ako v zápase ráno.  Na začiatku našej pálky v treťom inningu nám nevychádza risk, keď Kaja je out na druhej méte po peknom odpale do zadného poľa, po ktorom nasleduje ďalšia krátka prestávka pre dážď. Po tejto prestávke prichádza na ihrisko úplne vymenený tím a 5 po sebe idúcich pálkarok sa dostáva na métu – štyri z nich po hite. To znamená naše 4 body a zmenu stavu na 5:3. Rusky odpovedali dvoma hitmi, ktoré ale stačia iba na príblíženie sa na 5:4. Následne využívame výpadok formy striedajúcej nahadzovačky, ktorá dvomi métam zdarma a sériou nepresných nadhodou nám dovoľuje skórovať ďalšie dva body a pre posledným inningom vedieme 7:4. Kika následne nepripúšťa žiadnu drámu a my sa tak môžeme tešiť z ďalšej výhry a historického postupu do najlepšej štvorky.

Dnešný deň bol náročný hlavne kvôli tomu, že na rozdiel  od predchádzajúcich dní sme boli považovaní za favorita, čo viedlo u dievčať k horšej koncentrácii a horším výkonom hlavne na začiatku oboch zápasov. Na druhej strane treba povedať, že nás veľmi potešil fakt, ako sa v oboch zápasoch tím dokázal zdvihnúť a nepripustil prekvapujúcu prehru. Hlavne zápas s Ruskami, kde sme prehrávali a hrali sme za zlého počasia nebol jednoduchý, ale družstvo ukázalo svoj charakter a vôlu po víťazstve. Zajtra nás čaká zápas o medaily proti Taliansku 2,  s ktorým sme v stredu prehrali 8:0, ale cieľ je už splnený a zajtra bude dôležité si zápas užiť a možno znovu šokovať favorita, bez nejakého tlaku.

Sobota 16.8.

9:00 Taliansko 2 – Slovensko  9:6

Tretí deň po sebe začíname ranným zápasom o 9:00. Na zápas ide celé družstvo plné elánu, uvedomujeme si, že hrať o tretie miesto je niečo s čím málokto počítal. Talianky, vedomé si svojej jednoduchej výhry v stredu nás podceňujú a skôr ako sa stihli spamätať vyhrávame 3:0 po dvoch hitoch a štyroch erroroch z talianskej strany. Skóre sa nemení až do 3. Inningu,  pretože Hanka podáva na nadhode kvalitný výkon a prvé dva inningy nedokážu skórovať. Bronz je relatívne blízko, ale stále zostávajú dlhé tri inningy. V treťom inningu Hanke trochu odchádza kontrola a Talianky toto spolu s nejakými našími nepresnosťami v poli otáčajú vývoj zápasu. Po vystriedaní Hanky s Kikou ešte v tom istom inningu pália tvrdý triple až k plotu, čo znamená ďalšie tri body a skóre sa zastavuje na 3:7. Po tejto studenej sprche sa však nevzdávame a znovu sme Taliankam nepríjemným súperom, hneď v nasledujúcom inningu skórujeme po hitoch Doris, Hanky a Kaji 3 body a približujeme sa na 7:6. Na koniec sme sa ešte nevyvarujeme errorom, ktoré nás stoja ďalšie dva talianske dobehy a konečný stav 9:6, čo znamená celkové 4. miesto.

Zlato získalo Taliansko 1, ktoré porazilo vo finále Moscoviu Marino 6:1. Na Taliansko 2 ostalo konečné 3. miesto.

Zhrnutie:

Z turnajom nemôžeme byť  inak než spokojní, kedže sa nám podarilo dosiahnuť najlepší výsledok s kádrom, ktorý podľa mnohých ohlasov nemal také očakávania ako v predchádzajúcich sezónach. Úvod do turnaja pre hráčky rovnako ako trénerov nebol jednoduchý, pretože sme hrali prvé 3 zápasy so súpermi, ktorí nás skoro k ničomu nepustili. Dovolím si tvrdiť, že dievčatá zlepšovali svoje výkony, až to vyvrcholilo, tým kľúčovým zápasom s Collecchiom na ktorý asi nikto z nás tak ľahko nezabudne, a myslím, že naňho nezabudnú ani v Collecchiu :-).

Návšteva aquaparku a zmeny v zostave, ku ktorým sme pristúpili po zápase s Moscoviou Marino pomohli, dievčatá v nasledujúcom priebehu hrali veľmi dobre a ukázali čo v nich je. Trošku ma v kútiku duše mrzí ten posledný zápas, hlavne keď sme vyhrávali, mohla z toho byť ešte väčšia senzácia, ale hráčkam sa nedá nič vyčítať, pretože ten zápas si naozaj užili a nechali na ihrisku všetko.

Na záver by som chcel poďakovať všetkým zúčastneným, ale hlave hráčkam za krásne a silné zážitky, ktoré som počas celého zájazdu zažil a pogratulovať dievčatám ku krásnemu štvrtému miestu. Toto bol môj prvý a dúfam, že nie posledný reprezentačný výjazd a nikdy naňho nezabudnem.

Tomáš Híreš

 

Zostava tímu na III. EMRYT, Collecchio:

Hráčky: Alexandra Bohunická, Kristína Bohunická, Tereza Csomorová, Erika Deáková, Dana Drgoňová, Lucia Hrušková, Karolína Chladecká, Ivana Konečná, Terézia Köpplová, Hana Rudohradská, Sabina Špaleková, Nikita Štefková

Tréneri: Andrea Šimorová, Tomáš Híreš

Technický vedúci: Martin Rudohradský

Výsledky a štatistiky nájdete : http://competition.europeansoftball.org/2014/collecchio/schedule.php

Oficiálnu info ESF o turnaji nájdete :  http://www.europeansoftball.org/articles/detail/221

Foto : http://riso4.rajce.idnes.cz/Collecchio_2014_-_EMRYT_-_softball_reprezentacia_SR_ziacky/

http://riso4.rajce.idnes.cz/Collecchio_2014_-_II.diel___EMRYT_-_softball_reprezentacia_SR_ziacky/