Ahoj Kristínka, väčšina ľudí okolo softbalu ťa pozná ako hráčku, hlavne kečerku a v poslednom čase ako rozhodkyňu. Minulý rok si sa stala najmladšou slovenskou rozhodkyňou s licenciou ESF. Navyše si bola tento rok nominovaná ako pick-up rozhodca pre extraligovú skupinu rozhodcov ČSA.

Ahoj! Áno, je to tak. Veľmi ma to teší, ale zároveň cítim veľkú zodpovednosť.

Najskôr sa spýtam na tvoju hráčsku históriu – kedy si vlastne začala so softbalom?

Môj prvý hráčsky rok bol v roku 2007. Vôbec som nevedela do čoho idem, naši ma tam prihlásili na základe odporučenia od kamarátky (Kika Jevičová J ), ale šport som si veľmi rýchlo zamilovala.

Počas svojej hráčskej kariéry si zažila zopár trénerov, čo ti priniesli do tvojej kariéry?

Keďže v tíme bolo veľa detí, tak zo začiatku bolo náročné dostať sa do zostavy a musela som zabrať, takže určite ma naučili na sebe pracovať. Neskôr to určite bola disciplína, ktorá ma naučila hlavne zachovať si požadovanú rutinu, aj keď sa mi z času na čas na tréningy naozaj nechcelo.

Vďaka väčšine mojich trénerov som sa naučila tímovej spolupráci, ku ktorej nás viedli. Určite by som ani jedného trénera za moju hráčsku kariéru nevymenila, pretože každý ma naučil nielen mnoho vecí, ktoré som mohla aplikovať na ihrisku, ale taktiež do života. Zvládanie ťažkých a stresových situácií bolo jednou z nich.

Prezraď  najmä mladším hráčkam, čo môže dosiahnuť slovenská hráčka v mládežníckych kategóriách? Na aký úspech spomínaš najradšej?

Môj prvý veľký zážitok boli určite neoficiálne majstrovstvá Európy žiačok v Taliansku (Pohár Massima Romea), na ktorých sme sa zúčastnili ako reprezentácia Slovenska v roku 2012. Ako 11-ročná som prvýkrát okúsila európsky level softballu. Na tento turnaj som sa vrátila aj v rokoch 2013 a 2014. V roku 2013 som vyhrala na tomto turnaji aj cenu pre najlepšiu pálkarku. Určite patrí k mojich najobľúbenejším. V kadetskej kategórií som tiež chodievala hosťovať za české tímy, najprv do 2.ligy. Neskôr som sa stala majsterkou ČR v kadetkách a potom som sa dopracovala do extraligy junioriek.

Majsterka ČR v kadetkách 2014

Čo sa stalo s tvojou kariérou vo fastpitchi? Budeš ešte hrať?

Počas jedného zápasu Euroligy v Chorvátsku som mala bolesti v kolene, na ktoré som zle doskočila počas zápasu. Neskôr na Slovensku som išla na vyšetrenia a celá vec skončila operáciou. Rok som poľavila v tréningoch a kvôli škole a nedostatku času som musela s fastpitchom skončiť. Šport som milovala, ale nestíhala som tréningy, takže som fastpitch vymenila za slowpitch. V slowpitchi som si našla svoju krvnú skupinu a úžasných ľudí.

A teraz k druhej oblasti softballu – minulý rok si úspešne absolvovala skúšky na rozhodcovskú licenciu ESF? Aké boli skúšky?

Skúšky boli super skúsenosť.  Spoznala som ľudí z celej Európy, pričom izbu som zdieľala s jedným dievčaťom z Bulharska. Trocha som sa bála jazykovej bariéry, ale nakoniec to nebol až taký problém. Najprv sme absolvovali teoretickú prípravu, ktorá ma presvedčila, že jazyk problém naozaj nebude. Nasledoval turnaj, ktorý prebiehal pod dohľadom ESF inštruktorov. Po každom zápase sme dostali spätnú väzbu na náš výkon. Túto časť sme mali ako praktickú skúšku. Posledný bol náročný test z pravidiel, ktorý som úspešne spravila. Na konci kurzu nasledovali výsledky, kde nám oznámili, kto získal a kto nie licenciu ESF rozhodcu. Zo 17 ľudí ju získalo 11.

Ako najmladšia slovenská rozhodkyňa si hneď  dostala aj nomináciu na podujatie európskej úrovne? Kde si absolvovala svoju premiéru a aký si mala z tohto podujatia zážitok?

Svoju prvú nomináciu na turnaj európskeho významu som dostala krátko po získaní licencie. Bol to Európsky pohár žien v bulharskom meste Dupnitsa (neďaleko Sofie). Popravde prvá myšlienka, ktorá ma napadla, bolo ako zvládnem letisko sama. Neskôr nastala mierna panika či mám všetko dobre kúpené a vhodnú výstroj. Prvé stretnutie s rozhodcami a ostatnými officiálmi turnaja bolo úplne super. Všetci sa mi predstavovali a rýchlo som si k nim našla cestu. Na ďalší deň som sa už cítila ako jedna z nich. Hoci jeden nemenovaný tím mi dával prvé dni najavo, že naozaj som začiatočník na európskom poli, ale ostatní rozhodcovia ma vždy podržali v hocijakom konflikte, ktorý s nimi nastal. Po prvom dni som dostala podpísanú loptu z môjho prvého zápasu od všetkých rozhodcov a exekutívy. Turnaj prebehol veľmi dobre a posledný deň, keď som si už myslela, že ma ako nováčika už pískať nedajú, som dostala nomináciu na rozhodcu na prvej méte v zápase o 3.miesto.

Milo ma prekvapilo, že som ako nováčik dostala veľmi pozitívne oficiálne hodnotenie z rozhodovania na turnaji od UIC a TC turnaja.

Mala si vo svojej hráčskej kariére nejaký hráčsky vzor a máš i nejaký rozhodcovský?

Z hráčskej som asi najväčším vzorom mala Yadiera Molinu , ktorý catcheruje v tíme St. Louis Cardinals. Z rozhodcovskej stránky to boli určite chalani zo Slovenska (Martin a Braňo), ktorí mi pomohli so štartom môjho rozhodovania a dali mi množstvo dobrých rád. Neskôr to bola rozhodkyňa z Nemecka, ktorá si ma na väčších turnajoch zobrala pod svoje mentorské krídla. Megan, s ktorou som prvýkrát pískala na Krčande a neskôr aj na Pražskom softballovom týždni, mi bola veľká opora či už na ihrisku alebo mimo neho. Vďaka nej som sa ľahšie zapojila do kolektívu skúsených rozhodcov, ktorých už ona dlho poznala. Veľmi dobre sa mi rozhoduje aj s rozhodkyňou z Rakúska – Beate. Obe moje ženské kolegyne sú veľmi skúsené rozhodkyne s WBSC licenciou.

Kika s Megan a Patrikom
Kika, Braňo,, Martin

Máš nejaký zápas či turnaj, ktorý ti najviac utkvel v pamäti a budeš na neho spomínať, či už v dobrom či v zlom 🙂 ?

Určite to bude môj prvý zápas na európskej úrovni, ktorý prebehol v celku bez problémov a kde zo mňa spadol všetok stres z celého turnaja.

Máš nejaké ciele vo svojej rozhodcovskej či hráčskej kariére?

Určite by som chcela veľa pískať zápasov, či už v slovenských alebo českých ligách. Takisto by som rada rozhodovala čo najviac zápasov na medzinárodnej úrovni. Je skvelé so softbalom cestovať do nových miest a spoznávať ľudí z rôznych častí sveta.

medzinárodný tím rozhodcov PONY league – Krčanda 2019

Držím ti palce, aby ti vyšli všetky tvoje ciele nielen v softballe, ale i v osobnom a tento rok i školskom živote, kde ťa čaká maturita i prijímacie skúšky na VŠ. Máš nejaký odkaz pre ľudí zo slovenského softballu?

Všetkým držím palce pri udržaní a rozvoji softballu na Slovensku.