Prinášame Vám na stránkach správu z účinkovania našej ženskej reprezentácie na Dunajskom pohári 2015 vo Viedni :

V súlade s plánom ženskej reprezentácie pre rok 2015 sa zúčastnil širší výber žien Dunajského pohára, ktorý tento rok organizovalo Rakúsko. Stretnutia sa hrali na ihrisku Moskytos Vienna.

O úvodný zápas turnaja sa postarala naša reprezentácia a reprezentácia Rakúska.  Vzhľadom na skutočnosť, že ženská  reprezentácia Rakúska  mala iný  prípravný program na ME – tak proti našim dievčatám nastúpili juniorky obohatené o staršie hráčky, ktoré sa do výberu nedostali alebo si ich reprezentačný kauči potrebovali  pozrieť v hre.  Výber našej reprezentácie tvorili hráčky z dvoch tímov –  bratislavského Apolla a  Trnava Panthers. Cieľom našej reprezentácie bolo vyskúšať rôzne herné kombinácie v obrane i v útoku. Vylepšiť súhru jednotlivých postov navzájom a preveriť herné možnosti jednotlivých hráčok na prípadných suplujúcich postoch.

Od úvodného nadhodu sme sa snažili prevziať iniciatívu a začať diktovať vývoj zápasu v náš prospech. Spočiatku to nevyzeralo také jednoduché a mladé Rakušanky sa pustili do súboja s našimi dievčatami bez rešpektu s dávkou zdravej športovej drzosti. Odpoveďou však bola naša väčšia herná  skúsenosť a asi aj väčšia dravosť po víťazstve. Sériou vydarených útokov a veľmi pekných obranných zákrokov sme sa ujali vedenia a postupne sme si budovali sľubný náskok . V závere stretnutia sme si mohli dovoliť aj zvolniť v nasadenom tempe a skúšať rôzne herné situácie.  Úvodné stretnutie hracieho dňa sme dotiahli do víťazného konca 13:9 a pripísali sme si prvú výhru. Nakoľko sa jednalo v našom tíme o výberové zápasy zo širšieho výberu – tak sa niektoré hráčky ukázali vo veľmi dobrom svetle a predviedli hru, ktorá ich právom zaradila na pevné miesto v reprezentačnom výbere.

Po stretnutí Maďarska a Rakúska sme nastúpili na naše druhé vystúpenie na tomto turnaji. Maďarskú reprezentáciu tvorili už o niečo staršie hráčky , no stretnutie ukázalo, že s menšími hernými skúsenosťami  ako mali juniorky  Rakúska.  Hneď od úvodu zápasu sme ťažili z hrubých individuálnych chýb súpera a jeho útok sme eliminovali často krát už v pálkarskom boxe našimi výborne hrajúcimi nadhadzovačkami. Ak sa aj niečo podarilo Maďarkám dopraviť do ihriska, tak sme  veľmi pozornou hrou a súhrou jednotlivcov dokázali bez problémov bežcov autovať.  Záver stretnutia patril opäť našim taktickým variantám a skúšaniu útočných a obranných kombinácií. Aj toto stretnutie sme dotiahli do víťazného konca a ukončili sme ho výhrou 10:3, čím sme si zabezpečili dve víťazstvá a prvé miesto na tomto ročníku.

Z turnaja sme odchádzali ako tím s výhrou a pohárom za prvé miesto. Viac nás však tešilo, že sme mohli absolvovať ďalšiu časť prípravy nášho tímu a vyskúšať si natrénované varianty priamo v hre.  Je síce pravda, že súperi na Dunajskom pohári neboli až tak silný, aby nás potrápili o čosi viac, no v prvom rade nám išlo o súhru celého nášho družstva.

Ďalším krokom v plánovacom  kalendári našej reprezentácie je už len jedno dvojdňové sústredenie tesne pred odchodom na ME 11.-12.7. 2015 v Trnave.

Headcoach – Igor Baranovič

Výsledky Dunajského pohára v softballe 2015
Rakúsko – Slovensko : 9 – 13
Slovensko – Maďarsko : 10 – 3
Maďarsko – Rakúsko : 3 – 24