Prinášame Vám správu hlavného trénera výpravy reprezentácie mužov v softballe, ktorá sa zúčastnila Majstrovstiev Európy, ktoré sa konali tentoraz v Českej republike v mestách Ledenice a Sezimovo Ústí.

ME mužů (Ledenice, Sezimovo Ústí) 21.‒26. 6.

V sobotu skončilo mistrovství Evropy. Sedmé místo je v současné chvíli asi tím, s čím jsme na turnaj odjížděli. Odehráli jsme výrazně lepší turnaj než před třemi roky a ukázali jsme, že umíme. Jak zápasy probíhaly, si můžete připomenout v krátkých komentářích.

Pondělí

Slovensko – Chorvatsko 2:5

Vstup do turnaje. Na rozehrání dobrý soupeř a kdybychom se teprve nesehrávali a chvilkami nevázla komunikace, mohl být výsledek klidně opačný. První náš homerun v turnaji odpálil Peter Samek.

Úterý

Slovensko – Izrael 7:0 (6 směn)

Do druhého dne jdeme s cílem vyhrát druhý zápas s Litvou a proti favoritu  se na to chceme dobře naladit. A to jsme zvládli na jedničku s hvězdičkou. Od začátku jsme jasně lepší, obrana pracuje na 100 procent a Tomáš Kratochvíl hází parádní zápas. Pro první dva body dobíhá v 1. i 3. směně Peter Fecko, a to vždy po odpalech Marka Ostrihoně. Třetí bod dáváme po metě zdarma. O směnu později přichází Jaro Sitár a dlouhým homerunem navyšuje na 5:0. Do rozdílu pak dovádí zápas hit Miša Šimurdy a meta zdarma Tomáše Kessla. Paráda.

Slovensko – Litva 15:7 (5 směn)

Tady je potřeba hlavně nepodcenit pomalý nadhoz. Dánové se s ním den před námi trápili čtyři směny. Nám se daří lépe a po druhé směně svítí na tabuli stav 13:1. To už máme na svém kontě i 4 homeruny, 2 v podání Jara Sitára a po jednom Marka Ostrihoně a Riša Gottschalla. Zápas dotáhne soupeř až do 5. směny, ale tam už ho s přehledem ukončíme.

Hurá, bereme druhou výhru za den!

Středa

Slovensko – Česká republika 1:11 (5 směn)

Domácí byli největšími favority na titul. Pro nás je to ale jediný zápas dne a jdeme do něho naplno. Timmy české hráče trápí a v naší obraně se množí lehké chybičky, ať už ze sluníčka, nebo z tlaku soupeře. Dobré je ale to, že jako první proti Čechům skórujeme – po nechyceném nadhozu ve čtvrté směně dobíhá Gottschall. Nakonec jsme v celém turnaji jediní, kdo dá kromě Dánska domácím bod.

Čtvrtek

Slovensko – Francie 4:14 (4 směny)

Francie debutuje na ME a vede si dobře. Většina hráčů hraje pravidelně evropský SuperCup a je to znát. V první směně jdeme do vedení – Pavolka pálí dlouhý tříbodový homerun. Hned v dohrávce však soupeř stejnou mincí srovnává a do konce zápasu už nás k ničemu nepustí. Nevadí.

Slovensko – Dánsko 1:16 (4 směny)

Tomáše potřebujeme pošetřit na Švédsko druhý den, a tak jde házet Marek. A nevede si špatně. Favorit je ale na pálce velice dobrý. My však sem tam také obsadíme metu a hned v dohrávce první směny stahuje pro náš jediný bod Pavolka Fecka. Takže zase aspoň bodík proti finalistovi.

Pátek

Slovensko – Švédsko 10:5

Před třemi roky to bylo 32:21. Letos se oba týmy umoudřily a odehrály krásný zápas s vítěznou tečkou na naší straně. Timmy dobře házel, obrana držela, a kdybychom neměli opět přes deset nechaných běžců na metách, mohli jsme zápas ukončit dřív. Výhra super, to však ještě nikdo netušil, co nás čeká po přesunu do Sezimova Ústí.

Slovensko – Nizozemsko 15:16

Kdo neviděl, neuvěří. Sám se těším, že až bude čas, podívám se na ten zápas znovu. Začínáme skvěle, Jaro Sitár pálí sólo homerun. Ve druhé směně pálí double Peter Fecko, triple Marek Ostrihoň. Po dvou směnách je to 4:5. Třetí směna změnu na výsledkové tabuli nezaznamená. Ve čtvrté nejprve vyrovnáváme dalším homerunem ‒ tentokrát z pálky kapitána Fecka ‒ a poté jdeme do vedení odpalem Riša Gottschalla. Oranjes opět odpoví, ale i tak je jejich vedení pouze o tři body. A ne nadlouho. V pětce naplníme mety a Markovi chybí centimetry ke grandslamu. Jsou z toho tři doběhy a další bod stahuje Pavolka. To už vedeme 10:9 a nutíme soupeře poslat do hry všechny nejlepší hráče. Ani to jim ale nepomáhá ‒ v šestém útoku otočíme celý line-up, skórujeme 5 body a je to 15:9. Nádherný zápas, možná s trochu hořkým koncem. Soupeř se do nás zakousl a bohužel v nejméně vhodném okamžiku sestřelil odpalem do nohy našeho nadhazovače. Po několikaminutovém ošetřování se sice Tomáš vrátí na nadhoz, ale přichází meta zdarma, a hlavně grandslam homerun Jeffa Delfiny. Peter Samek jde nakonec dohodit poslední out, nicméně náš útok už v poslední směně nic nepředvede. Sice prohráváme, ale všichni jsme na náš výkon strašně hrdí.

Sobota

Slovensko – Nizozemsko 0:19 (3 směny)

Slovensko – Izrael 0:11 (4 směny)

Tady moc textu nebude. Došly nám síly. V obou zápasech byl soupeř výrazně lepší, nám se již nedařilo vůbec nic. Ale nevadí.

Závěrem

Po základní skupině 6. místo a konečné 7. místo. Splnili jsme si povinnost a porazili Litvu a Švédsko. Porazili v round robin Izrael, potrápili Chorvaty, dali bod Čechům i Dánům a odehráli fantastický zápas s Nizozemskem. O několik levelů lepší hra než před třemi roky.

Bylo mi ctí

Ján Čech

Hráli: Tomáš Kratochvíl, Peter Samek, Michal Šimurda, Peter Fecko, Jaroslav Sitár, Marek Ostrihoň, Michal Pavolka, Erik Tužinský, Matúš Repaský, Tomáš Borároš, Richard Gottschall, Tomáš Kessl, Matúš Korenčiak.

Realizační tým: Jan Čech, Petr Vítů, Denisa Hrdinová, Pavel Švec, Timea Ondrejičková, David Lenghardt ml.

Konečné pořadí ME

1. místo Česká republika

2. místo Dánsko

3. místo Chorvatsko

4. místo Francie

5. místo Nizozemsko

6. místo Izrael

7. místo Slovensko

8. místo Švédsko

9. místo Litva