Priaznivcom slovenského softballu dlžíme pohľad hlavného kouča našej reprezentácie žien počas Majstrovstiev Európy 2021 v talianskom meste Friuli. Dušan Borbély vymenil na tejto pozícií Pavla Křiváka i vďaka rôznym obmedzeniam a opatreniam voči koronavírusu, ktoré obmedzovalo možnosti vedenia reprezentácie. Pavlovi Křivákovi ďakujeme i touto cestou za jeho kvalitnú a profesionálnu prácu pre náš softball.

A teraz k pôsobeniu našej reprezentácie …

ME ŽIEN 2021, FRIULI, TALIANSKO

Konečné umiestnenie: 13.

Výhry: 2

Prehry: 5

Základná skupina:

SVK 3: ESP 5

Španielsko, ako pravidelný účastník play-off Majstrovstiev Európy, ukázal hneď na začiatku naše prednosti aj nedostatky. Zápas, s ohľadom na silu súpera, hodnotím ako úspech. Nadhadzovačka Rampáčková si so španielskym útokom poradila veľmi dobre. Útok z našej strany vzhľadom na možnosti, v ktorých sa pripravujeme, hodnotím taktiež pozitívne.

SVK 7: UKR 8

Stretnutie s Ukrajinou, bolo naším najmenej vydareným zápasom na šampionáte. Nezvládli sme úlohu favorita a ukázala sa naša najväčšia slabina a to mentálna stránka hry, ku ktorej sa určite vrátim v celkovom hodnotení. Dianie v druhej zmene zápasu som si ani po dlhšom prehodnocovaní nevedel vysvetliť a som si istý, že tohto súpera sme schopní v desiatich zápasoch poraziť deväťkrát. Bohužiaľ, v tomto prípade to bol ten smolný, desiaty zápas. Ako zaujímavosť poznamenám, že ukrajinský útok zaznamenal 7 úspešných odpalov a náš tím 14.

FRA 13: SVK 0

Matematika pred zápasom nám naznačovala, že výhrou v zápase s Francúzskom, sa  máme šancu posunúť do prvej osmičky a možného play-off. Kladiem si za svoju osobnú chybu, že som výpočty prezentoval tímu pred začiatkom stretnutia. Musím priznať, že oficiálny zápis zápasu absolútne nekorešponduje s jeho reálnym priebehom. V prvej zmene máme oficiálne zapísanú jednu chybu, pričom som napočítal štyri. Z katastrofálneho úvodu a deviatich obdržaných bodov sme sa už nedokázali spamätať a zápas bol ukončený na základe pravidla o bodovom rozdiely už po štvrtej zmene. Za pozitívum stretnutia vnímam, že šancu dostali aj dievčatá, ktoré bežne neštartovali v základnej zostave a v obrane si so súperkami poradili veľmi dobre.

Nadstavba:

SVK 1: CRO 2

Táto fáza turnaja nás postavila proti súperom našej úrovne. Za chorvátsky tím nastúpili dve hráčky amerického pôvodu. Hlavne nadhadzovačka Vitalich súperov tím podržala, a aj napriek nášmu dôkladnému načítaniu súperovej hry, ktorý odhadoval taktiku na 90 %, bola americká posila nad naše sily. Dovolím si už teraz tvrdiť, že po plánovanom roku systematickej práce na útočnej hre, si so súperom tejto úrovne dokážeme určite poradiť.

SVK 7: BUL 5

V trénerskom kruhu sme sa rozhodli dať v tomto zápase šancu primárne hráčkam z lavičky a na nadhode sa za slovenský tím predstavila Dana Drgoňová. Musím úprimne priznať, že nám vo výsledku tohto stretnutia dopomohli aj chyby súpera. V priebehu stretnutia sa však ukázalo najmä to, ako veľmi potrebujú dievčatá hrávať zápasy a zažívať herné situácie, pretože väčšina našich chýb v útoku pramenila práve z nevyhranosti.

SVK 0: AUT 1

Táto prehra nás mrzela najviac z celého turnaja. Už som vyššie spomínal mentálnu stránku tímu a opäť sa k nej musím vrátiť. V tomto zápase sme z môjho pohľadu prehrali s „menom“ Lackner. Všetky dievčatá pôsobenie tejto skúsenej nadhadzovačky veľmi dobre poznajú a práve tým, sa pre náš útok stala skôr mentálnou prekážkou, ako nás potrápila jej aktuálna sila. Dôkazom je, že sme zaznamenali len jediný úspešný odpal počas celého stretnutia.

Zápas o konečné 13. miesto:

DEN 1: SVK 6

„Povinné“ víťazstvo. Po skúsenosti so stretnutia s Ukrajinou som mal menšie obavy, ale dievčatá musím za predvedenú hru pochváliť. Hneď v prvom útoku sme získali tri body a potrebný pokoj do zvyšnej časti zápasu. Stretnutie sme tak kontrolovali počas celého priebehu a s výhrou sme obsadili konečné trináste miesto.

Zhrnutie:

Verím, že zlepšením dvoch aspektov hry, sa vieme posunúť k lepším umiestneniam. Prvým, je už dlhodobo útok. Dovolím si tvrdiť, že zlepšenie je možné dosiahnuť aj vzhľadom na naše herné podmienky. Druhým, je pre mňa nečakane obrana. V tomto prípade by nám však pomohlo najmä väčšie množstvo zápasov a v ideálnom prípade s lepšími a skúsenejšími súpermi. Nevyhranosť v útoku, sa prejavila v prípadoch, kedy dievčatá nedokázali využiť dôkladné načítanie súperovej hry a plniť taktické pokyny, no zásadne sme ju však pociťovali v obrane. Školácke, miestami priam až nepochopiteľné chyby nás pripravili o lepšie umiestnenie.

Po zápase s Ukrajinou som dievčatám oznámil, že vedeniu taktiež navrhnem spoluprácu s mentálnym koučom a verím, že táto myšlienka nám rovnako pomôže v napredovaní.

O rok nás čakajú majstrovstvá opäť, a preto si myslím, že k dosiahnutiu zlepšenia je potrebné začať s prípravou čo najskôr.

Slovensko reprezentovali :

Drgoňová Dana (materský klub SK Trnava Panthers – ďalej TTP)

Slaninková Petra (materský klub BK Apollo Bratislava – ďalej APL)

Ferancová Laura (TTP)

Rampáčková Dominika (APL)

Chladecká Karolína (APL)

Gunišová Lenka (APL)

Mešťanová Dominika (APL)

Šarkányová Viktória (APL)

Merczová Michaela (APL)

Petergáčová Ivana (APL)

Kukučková Liliana (TTP)

Mihálková Klaudia (TTP)

Suchoňová Lucia (TTP)

Rudohradská Hana (APL)

Deáková Erika (TTP)

Realizačný team tvorili :

Dušan Borbély – headcoach

Morgan Ray – coach

Libby Sugg – coach

Roman Rampáček – manager

Jakub Šimoňák – fyzioterapeut

Na záver by som rád poďakoval všetkým hráčkam a realizačnému tímu za reprezentáciu krajiny a SSA za prejavenú dôveru.