V tomto roku sa Majstrovstvá Európy konali prvýkrát na Slovensku!

Hneď na úvod chcem vyjadriť svoj rešpekt a poďakovanie organizátorom tohto podujatia. Celý týždeň zvládli na jednotku s hviezdičkou a stali sa pre mňa víťazmi tohto podujatia.

Žreb skupín nám opäť neprial a stali sme sa obeťou nového, „amerického“ trendu. Traja z našich súperov v skupine boli v podstate americké vysokoškolské tímy na výlete v Európe. Matematika bola jasná a k postupu nám mohol pomôcť iba malý zázrak. Aby som to vysvetlil, poslali sme naše dievčatá do boja proti hráčkam, ktoré žijú celý život v softballovom systéme a ani náhodou nepristupujú k hre, ako ku koníčku. Bohužiaľ sa zázrak nestal a spadli sme do boja o umiestnenie, kde sme si dali cieľ hrať sobotný zápas o deviate miesto, takzvané malé finále.

Teraz si môžeme popísať priebeh turnaja.

Slovensko – Grécko 6:13

Zápas začal veľmi nádejne a v prvom inningu Grékyne ani raz neskórovali. Naopak naše dievčatá hneď zatlačili, ale aj my sme bohužiaľ nedokázali dotlačiť bod a nechali sme dve hráčky na métach. Potom sa už grécky útok rozbehol a súper skóroval ako na bežiacom páse. Grékyne mali skoro perfektnú kontrolu zóny a každú  chybičku trestali tvrdým odpalom. Na druhej strane, pozitívom bol pomer úspešných odpalov, kde sme prehrali iba 11:15.

Slovensko – Írsko 1:11

Prvý neúspech nás dostal do veľmi ťažkej situácie a do zápasu sme nastupovali s vedomím, že prehra nás vyradí z bojov o prvú osmičku. Tento tlak sa bohužiaľ prejavil na našej hre a počas zápasu sme urobili až šesť chýb, čo s takýmto súperom znamená skoro určite prehru. „Írky“ samozrejme nezaostávali za svojimi kamarátkami z „Grécka“ a pálili tvrdo a skúsene.

Slovensko – Turecko 16:3

Takzvaná povinná výhra nebýva vždy ľahká a často prináša trápenie. Našťastie nám súper pomohol enormným množstvom chýb a aj keď to zďaleka nebol náš najlepší výkon, víťazstvo sme si zobrať nenechali a mohli sme si pomaly začať robiť obraz o našich súperoch v ďalšom priebehu turnaja.

Slovensko – Veľká Británia 2:3

V rozhovore som povedal, že to bola najkrajšia prehra mojej kariery. Dievčatá ukázali, že dokážu držať krok aj s takto silným súperom. Myslím si že zásadnou zmenou oproti prvým dvom zápasom bol uvoľnený prístup a iba jedna chyba počas celého priebehu.

Skupina o umiestnenie

Slovensko – Rakúsko 9:2

S Rakúskom sme sa tento rok stretli počas prípravy a vedeli sme čo čakať. Základom bolo ostať trpezlivý a skórovať prvý. Súper navyše urobil šesť chýb a v poslednej zmene nám umožnil skórovať päťkrát. Poslednú obranu sme dohrali v pokoji a pripísali sme si prvú výhru v skupine.

Slovensko – Maďarsko 10:0

Náš tradičný súper, všetky hráčky poznáme dokonale. Podľa toho prebiehal aj cely zápas a súpera sme zdolali rozdielom triedy.

Slovensko – Ukrajina 8:1

Tradične ťažký súper, silové hráčky a slušný nadhod. Naša nadhadzovačka Júlia Warnerová zabrala naplno a súperovi neumožnila ani jeden úspešný odpal. Aj keď sme nepredviedli veľa odpalov, náš útok zdobila trpezlivosť a méty zdarma sme pravidelne trestali hitom. Víťazstvo nám zabezpečilo prvé miesto v skupine a postup do semifinále spodného pavúka.

Slovensko – Švajčiarsko 13:1

Musím priznať, že tento tím bol pre mňa neznámou a mali sme iba informácie o troch hráčkach z USA. Rozhodli sme sa preveriť silu obrany už od začiatku a zvolili taktiku krátkej hry. Toto rozhodnutie sa ukázalo správne a po troch chybách súpera sme hneď v prvom útoku skórovali štyrikrát. V podobnom duchu sa niesol celý zápas a krátka hra podporená kvalitnými odpalmi, nám priniesli pohodlnú výhru a postup do zápasu o deviate miesto.

Slovensko – Grécko 2:12

Ako turnaj začal, tak bohužiaľ aj skončil. Prvý útok nám priniesol dva dobehy a nádej do ďalšieho priebehu. Zázrak sa ale nekonal a náš nadhod nebol pre hráčky Grécka výzvou. Po útočnej smršti prehrávame rozdielom triedy a končíme na desiatom mieste.

Zhrnutie

Veľa ľudí sa ma po skončení turnaja pýtalo, či považujem umiestnenie za úspech.  Musím povedať, že pred turnajom som samozrejme túžil po prvej osmičke, ale priebeh ma utvrdil v tom, že od teraz o tomto môžeme uvažovať iba pri veľkej dávke šťastia počas žrebu skupín. Takže desiate miesto považujem za úspech. Verím že sme niekde na hrane medzi prvou a druhou desiatkou Európy a z prvej osmičky považujem za rovných súperov ešte tak dva tímy. Prichádza otázka ako postupovať ďalej? Náš útok sa zlepšuje priam neuveriteľne, na turnaji sme patrili medzi najlepšie tímy. Problém vidím v obrane, veľké množstvo chýb a priveľa mét naviac, nás stoja lepšie výsledky. Nadhod sa zlepšuje z roka na rok, ale verím že potrebujeme napredovať aj v tejto činnosti. Možno pozvať nejakého odborníka a vytvoriť systém práce práve v tomto smere. Ďalej si myslím že reprezentácia potrebuje nový vietor v trénerskej oblasti. Niekoho, pri kom dievčatá nevyrastali a nepoznajú ho.

Chcem poďakovať dievčatám za predvedené výkony, za obetavosť a za hodiny strávené na ihrisku. Mnohé z nich menili počas sezóny štýl pálenia a učili sa prácu v obrane na nových postoch, iba kvôli reprezentácii. Niektoré bojovali aj napriek zraneniam, čo nie je jednoduché. Ďalej chcem poďakovať celému realizačnému tímu za ich obetavosť a oddanosť reprezentácii. Obrovským pozitívom bola chémia v tíme. Opäť sme neboli z Bratislavy, Trnavy, Košíc, alebo USA. Boli sme všetci Slovensko a to je to čo mi v spomienkach ostane.

Nakoniec sa chcem poďakovať Vám všetkým v slovenskom softballe za roky dôvery a podpory. Stávam sa najväčším fanúšikom SLOVENSKÉHO softballu a prajem všetkým veľa sily a úspechov v tomto krásnom športe, ktorý je pre mnohých z nás celoživotnou vášňou.

Dušan Borbély

ďalšie info, či fotky nájdete na :

https://www.facebook.com/WSEChU22/

http://competition.europeansoftball.org/2018/trnava/schedule.php